Vachtverzorging

De ene rashond vergt meer verzorging in vacht dan de andere. Engelse Cocker zijn wat dat betreft bewerkelijk te noemen. Ze hebben een vacht die flink geborsteld en gekamd moet worden. En ze moeten getrimd worden, geplukt liever gezegd. De Sussex moet ook regelmatig geborsteld worden, maar heeft beduidend minder vachtonderhoud nodig dan een Engelse Cocker.
Onder verzorging wordt ook verstaan dat u de hond goed afdroogt na een wandeling en na het zwemmen. Dat de hond een eigen plekje heeft en regelmatig schoon water. En natuurlijk goed gevoerd wordt. Er zijn verschillende goede diervoeders te koop.

De meeste spanielrassen hebben een zijdeachtige, halflange vacht. Vachtverzorging is noodzakelijk om vacht-, gezondheids- en huidproblemen te voorkomen. De donkere vachtkleuren zijn vaak wat overvloediger dan de vachten met veel wit. Wacht niet met de vachtverzorging tot het haar van uw pup begint te groeien, maar begin daar meteen mee zodat hij eraan went. Het zal de band tussen u en uw hond versterken. Kam de vacht voorzichtig door en beloon de pup daarna, hij leert dan dat het verzorgen erbij hoort en dat het hem iets lekkers oplevert als hij het braaf ondergaat.

De fokker kan u vertellen welke borstel en kammen u nodig heeft. Voorkom dat uw cocker klitten krijgt door hem zeer regelmatig te borstelen en kammen.
Uw hond zal de vachtverzorging dan als een prettige massage en persoonlijke aandacht gaan ervaren omdat u hem niet hoeft te plagen door het ontwarren of wegknippen van klitten, want dat is de reden dat de hond vaak een hekel aan de vachtverzorging krijgen. De vacht zal snel groeien en steeds meer onderhoud vragen, dat kan dagelijks nodig zijn of tenminste 3x per week. Spaniels moeten getrimd worden, hoofdzakelijk geplukt en uitgedund met een effileerschaar, dit zal zo'n 4x per jaar moeten gebeuren bij de Engelse Cocker en 2x per jaar bij de Sussex spaniel en de nodige kosten met zich meebrengen.
Veel fokkers doen de eerste puppytrim voor u, blijft u daar bij aanwezig dan kunt u zien hoe dat in zijn werk gaat en er zelf veel van opsteken. Zo kunt u thuis beginnen met tussen de trimbeurten door de haren rond de gehooringang kort te houden en de voetjes bij te knippen. De NSC verzorgt hiervoor ook trimworkshops, om dit aan te leren!

U kunt alle trimwerk uitbesteden maar de dagelijkse verzorging zult u zelf moeten doen. Een cocker met klitten is het gevolg van een nalatige baas die de vacht verwaarloost heeft. ("Hoe durft de trimmer dat te zeggen"!) Toch heeft hij gelijk, u bent aan uw hond verplicht hem klitvrij te houden. Onderschat de vachtverzorging dus niet, het brengt veel werk met zich mee, zijn hele cockerleven lang, ziet u dit niet zitten, neem dan een ander ras.

De vacht van de volwassen spaniel kunt u op de rug redelijk bijhouden, weef om de tanden van een ijzeren kam een elastiekje (een keer heen en om de andere tand terug). Met de kam kamt u met een liggende beweging over de rug, met uw andere hand houdt u een flink stuk vel beet om de huid goed strak te houden. Veel dode haren blijven op deze manier achter het elastiekje hangen. Houdt de vacht klitvrij door deze minimaal 4 keer in de week grondig te borstelen en daarna door te kammen, het makkelijkst gaat dit als u uw spaniel op een tafeltje met matje zet. Voor zwaardere vachten is het gebruik van een klittenkam een fijn gereedschap en ook de coatking of trimkam. Controleer regelmatig tussen de voetkussentjes, hier vormen zich nog wel eens klontjes door samengekoekt zand, wat zeker pijnlijk moet zijn bij het lopen. Schoonmaken door de voetjes te spoelen in biotex groen.

Heeft u een pup dan kunt u vanaf ongeveer 5 of 6 maanden een eerste bezoekje in de trimsalon afleggen, voor een eerste kleine puppytrim. Bij twijfel informeer bij uw fokker naar een trimster die gespecialiseerd is in de spanielvacht. Wacht u tot 9 maanden dan is de kans namelijk aanwezig dat de vacht van uw pup volledig is uitgegroeid. Indien u naar een 'allround' trimsalon gaat, kan het zijn dat hier voor een tondeuse en schaar gekozen wordt, dit zou zonde zijn. Vaak is het haar op het hoofdje al wat te plukken en de rug gedeeltelijk, tevens kunnen het keeltje, voetjes, hakken, kontje en de staart in model gebracht worden. Ook zal deze behandeling dan niet te lang en vermoeiend zijn voor uw jonge hond en kunnen zij alvast wat wennen. Een eerste trimbeurt pas met 9 maanden is zeer intensief en vermoeiend voor uw hond.

De vacht van een gecastreerde/gesteriliseerde hond veranderd gegarandeerd onherroepelijk en voor altijd, wat men zich meestal niet kan of wil voorstellen. Deze is ook in de meeste gevallen niet meer te behandelen zoals het hoort. Verder is het baasje zich niet bewust van de vele extra borsteluren, wat deze dikke doffe vacht met zich meebrengt elke dag en dit jaren lang. Niet voor niets zijn er inmiddels dan ook vele eigenaren die hier achteraf spijt van hebben. Indien het dus medisch niet noodzakelijk is zou u dit dan ook echt goed moeten overwegen. Alleen vanuit praktische overwegingen of het goedbedoelde advies van anderen is preventief opereren dus zeker niet aan te bevelen, dit zegt de dagelijkse praktijk.