Verzorging

De ogen

Als u de ogen schoon wilt maken indien dit nodig is, is het aan te bevelen dit met een fysiologische zoutoplossing te doen, verkrijgbaar bij de drogist voor een paar euro. Dit is gegarandeerd oogvriendelijk en is handig verpakt in 20 kleine gedoseerde plastic flacons van 5 ml met een klein tuutje, zodat u het handig kunt doseren. Gebruik bij voorkeur geen wattenpads maar steriele gaasjes of tissue, om geen vezeltjes achter te laten.

Het tanden wisselen van de pup
In de periode dat de pup wisselt, dit begint zo ongeveer rond de 16e week, kan het gebeuren dat uw pup last heeft van tranende oogjes, of de oogleden enigszins laat hangen. Dit verschijnsel doet zich regelmatig voor en hier hoeft u zich niet ongerust over te maken, want het doorkomen van vooral de kiezen is een pijnlijke gebeurtenis. Wat dan ook weer voorbij gaat zo rond de 8ste maand. Zalven heeft in dit geval geen zin want de oorzaak zit namelijk in de kaken en niet in de oogjes. U kunt de pijn wat verzachten door een nat washandje of flosstouw in de vriezer te doen en dit te geven, wel natuurlijk eerst even in een plastic zakje doen. Als met 6 maanden de hoektanden van het puppygebit er nog instaan, deze laten verwijderen bij de dierenarts.

De oren

De oren van de spaniel hoeven geen probleem te zijn of te worden. Daarom adviseren wij u alleen indien nodig de oorschelp met een baby oliedoekje schoon te maken, te koop bij de drogist. Controleer ze regelmatig, elke hond produceert oorsmeer, de een wat meer dan de ander maar als de oren niet stinken (ruiken mag) laat deze dan met rust. Bij wat schilferige oorschelpen kunt u deze met wat babyolie inwrijven. Oorcleaner alleen gebruiken als dit echt noodzakelijk is en de dierenarts u dit adviseert. Zijn de oren van nature schoon, ga dan niet onwillekeurig met een oorcleaner aan de gang maar beperk het nogmaals alleen tot het reinigen van de oorschelp met het baby oliedoekje. Indien er wel een sterk ruikende overvloedige donkere of waterige afscheiding uit de gehoorgang komt, dan zou dit wel een oormijt "kunnen" zijn, of wanneer uw spaniel regelmatig met de kop schudt en zich aan de oren krabt en daarbij piept, ga dan naar uw dierenarts en laat u daar verder adviseren. Houdt de haren kort bij de gehoorgang.

Lipplooi-eczeem

Lipplooi eczeem wordt vaak herkent door een zeer sterke penetrante geur en uw hond wrijft of schuurt zich vaak met de bek over de grond of banken. Dit kunt u preventief behandelen om erger te voorkomen op de volgende manier. De haren van de mondplooien redelijk kort maken en de plooi met Betadine jodium een aantal dagen regelmatig te druppelen. Vouw hierbij de gehele plooi goed open en druppel een paar druppeltjes in de openliggende plooi. Het liefst druppelen en/of zalven voor de nacht, dan kan het goed intrekken tijdens de rustperiode. Hierna is het aan te bevelen de plooi vet houden met bijv. vaseline zalf.
Een andere tip, hang naast de drinkbak van uw spaniel een doekje en probeer er een gewoonte van te maken om na het drinken (indien u het ziet/hoort) de bek af te drogen. Mocht dit echter niet helpen en heeft uw spaniel regelmatig terugkerende ernstige last en pijn, dan zou de dierenarts een lipcorrectie kunnen overwegen, waardoor het in de meeste gevallen voor altijd verholpen is.

Teefjes en de loopsheid

De eerste keer dat een teefje loops wordt kan zeer verschillend zijn. Het ene teefje is dat met 9 maanden en het andere teefje pas met 18 maanden. Bij de eerste loopsheid kan een teefje misschien wat meer vloeien. Het bloedverlies is in de eerste week donker van kleur, daarna wordt de kleur helderder. Een soort waterig roze. Ook zal de vulva opzwellen dit kan al een aantal dagen voor de eerste loopsheid-dag. De vruchtbare periode van een teefje ligt tussen de 9e en 17e dag. Houdt haar goed aan de lijn, u zult ook merken dat zij de reu die zij de eerste week nog afsnauwde plotseling toch ineens wel erg aantrekkelijk vindt. De loopsheid duurt meestal ongeveer 3 weken.
Er zijn in de dierenspeciaalzaak als u dat wenst eventueel speciale broekjes te koop, hierin legt u een inlegkruisje. Verder houdt zij zichzelf goed schoon. 9 weken na de loopsheid zou een teefje schijndracht kunnen vertonen. Dit kan zich uiten door het verzamelen van attributen, m.a.w. zij wil een nest vormen. Haar tepeltjes (melkklieren) kunnen gezwollen zijn en ook soms wat bobbelig aanvoelen. Leidt haar op een spontane manier af en voorkom dat zij er psychisch mee bezig is, door haar de verzamel objecten af te nemen. Maak wat vaker een wandeling zodat ze "gezond" moe wordt. Dit kan een paar dagen duren en gaat vanzelf over. U hoeft hier niet voor naar de dierenarts. Niet alle teefjes vertonen dit gedrag dus let er niet teveel op, hoe normaler "U" daarmee omgaat kan voor het teefje ook belangrijk zijn.
Bij schijndracht: Matig(schraal) voeren en veel beweging in de buitenlucht en vooral niet over de buik aaien! Bij schijndracht Pulsatilla D 30 gedurende 3 weken 1 maal daags een dosis. Bij volgende loopsheid direct de eerste dag mee beginnen en dan 6 weken 1 maal daags een dosis in een schone bek(half uur voor of na het eten).

Voorhuidontsteking bij reuen

Veel reuen hebben last van druppelen, dit duidt soms op een kleine voorhuidontsteking. Een geel/groenachtige druppel. Gewoonlijk merken de eigenaren hier niets van, daar de reu zich regelmatig schoonmaakt, of de druppels verdwijnen in uw tapijt. Er bereiken ons goede adviezen dat men dagelijks een extra toevoeging van vitamine C in het voedsel kan doen 150 mg per dag kan al voldoende zijn. Daar vit.C water oplosbaar is kan het geen kwaad bij uw hond, want deze plast het teveel aan vit.C weer uit. De voorhuid kunt u eventueel wekelijks met kamillethee preventief spoelen of indien nodig een paar dagen achtereen tot het vermindert. Het spoelen doet u met een spuit (zonder naald) welke u bij de dierenarts kunt verkrijgen, waar u ook eventueel een voorhuidcleaner kunt kopen. Buiten behandelen is aan te bevelen.

Anaalklieren

De hond heeft tussen de in- en uitwendige sluitspier van de anus 2 anaalklieren, die een sterk ruikende vloeistof produceren, het anaalvocht. Gewoonlijk wordt dit vocht tijdens het ontlasten afgescheiden. Het vocht varieert van lichtgeel tot donkerbruin, van waterig tot dik stroperig. Het ledigen van de anaalklieren gebeurd dus voornamelijk buiten en dan ontgaat het de hondeneigenaar. Maar als uw spaniel opvallend en regelmatig sleetje rijdt, dus met zijn/haar kontje over de grond schuurt kan het zijn dat de anaalzakjes te vol zitten. Om dit leeg te knijpen gaat u als volgt te werk: neem een paar vellen keukenrol, met de linkerhand houdt u de staart goed omhoog en met de rechterhand waarin u de dubbel gevouwen keukenrol heeft gaat u om de anus, als het goed is voelt u onder uw vingers 1 of 2 kleine balletjes ter grootte van een kleine knikker. Vervolgens maakt u een knijpende beweging van achter dat knikkertje naar buiten toe en de anaalzakjes zullen zich ledigen in de keukenrol, die u goed tegen de anus houdt. Eventueel kunt u een latex handschoen aandoen. Als het klaar is zorg dat u een nat doekje gedrenkt met wat verdunde Dettol of shampoo heeft om het haar wat te verfrissen zodat er geen nare luchtjes blijven hangen. Als uw cocker maar af en toe sleetje rijdt en verder geen nare luchtjes verspreidt dan met rust laten, want meestal ledigen zij zichzelf op de natuurlijk manier. U kunt ook de trimster vragen of deze wil controleren of de anaalklieren uitgedrukt moeten worden.

Gal spugen

Als uw Cocker 's morgens vroeg last heeft van gal spugen komt dit meestal door een lege maag. U kunt dit voorkomen door hem 's avonds laat nog wat eten te geven voor het slapen. Ook kan de eerste die 's morgens opstaat een klein stukje droog brood geven en het probleem is dan meestal opgelost.

Grasaren

Grasaren zijn de graszaden van het gras (grashalmen), die elke zomer voor zeer veel "leed" zorgen. Zij vallen in de maanden juni, juli uit elkaar op straat, nadat ze gemaaid of uitgegroeid zijn. Vaak zijn deze te vinden langs trottoirranden, lantaarnpalen en grasvelden welke niet gemaaid worden. De grasaren vormen kleine weerhaakjes en dringen vaak tot diep in het lichaam, met alleen maar nare gevolgen. Wees hier zeer alert op tijdens de gehele nazomer, de plekjes waar zij binnendringen kunnen zeer gevarieerd zijn. Zoals in de gehoorgang, tussen de tenen of in de oksels, dit zijn vaak de meest voorkomende plekjes maar ook in de wangen of poten, controleer uw hond dan ook na elke wandeling hierop. Ontwijk de plekken waar deze groeien of liggen. Ga niet zelf aan de oren prutsen want dan gaat het nog dieper de gehoorgang in, maar bezoek onmiddellijk uw dierenarts indien uw hond plotseling met een scheve kop loopt en aanraken gevoelig is. Een extra bezoekje bij de trimster in deze periode, om de oksels kaal te maken, binnenkant oren en de voetjes goed kort te zetten, kan zeker een extra hulpmiddel zijn. Voorkomen is beter dan genezen !!