Rasstandaard

Land van herkomst

Groot Brittanie

Algemeen

Massief en stevig gebouwd. Een actieve en energieke hond, wiens gangwerk een karakteristieke rollende beweging vertoont en anders is dan dat van enige andere spaniel.

Eigenschappen

Natuurlijke geschiktheid tot werken, geeft hals (luid) tijdens het werk in dichte dekking.

Karakter

Vriendelijk; agressie is hoogst ongewenst.

Hoofd en schedel

Brede schedel, met een matige boog van oor tot oor, niet vlak noch appelvormig, met een groef in het midden en een uitgesproken stop. Wenkbrauwen met frons, uitgesproken maar niet puntige achterhoofdsknobbel. Een evenredig gevormd hoofd.

Ogen

Hazelnootkleurig, tamelijk groot, niet vol, met zachte uitdrukking en niet te veel bindvlies tonend.

Oren

Dik, redelijk groot en lobvormig, tamelijk laag aangezet, net ter hoogte van de ogen. Vlak tegen de schedel aanliggend.

Gebit

Sterke kaken met een perfect regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de tanden in de bovenkaak vlak voor de tanden van de onderkaak sluiten en recht in de kaken zijn ingeplant.

Hals

Lang, sterk en licht gebogen, Het hoofd mag niet teveel boven de ruglijn worden gedragen. Lichte keelhuid, maar duidelijke franje.

Voorhand

Schouders schuin geplaatst en goed ontwikkeld: niet te rond of te breed. Rug en lendenen goed ontwikkeld en gespierd, zowel in de breedte als de diepte. De achterste ribben moeten diep zijn. Het hele lichaam is sterk en recht zonder enige aanduiding van het middel in het gedeelte van schoudertoppen tot aan heupen.

Achterhand


Dijen moeten sterke botten hebben en gespierd zijn; zware en sterke hakken, korte en sterke benen met zware botten. De achterbenen mogen niet korter lijken dan de voorbenen of overhoekt lijken.

Staart

Laag aangezet, nooit boven de ruglijn gedragen. Levendige bewegingen. Tot 31 augustus 2001 gewoonlijk gecoupeerd tot een lengte van 12,5 tot 17,5cm.

Gangwerk/beweging

Zuiver voor en achter met een uitgesproken rollende beweging.

Beharing

Overvloedig en glad met geen enkele neiging tot krullen en ruime ondervacht voor waterbestendigheid. Oren zijn bedekt met zacht, golvend haar, maar niet te overvloedig. Voor- en achterbenen redelijk goed bevederd. Staart dik behaard zonder bevedering.

Kleur

Diepe goudachtige leverkleur. De haren vertonen aan de punten een goudachtige glans. De goudkleur overheerst. Een donkere leverkleur of een purperachtige leverkleur is ongewenst.

Afmetingen

Ideale schouderhoogte 38-41cm. Gewicht ongeveer 21,7kg.

Fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout beschouwd worden en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

Opmerking

De reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.