De jagende Sussex Spaniel

De Sussex Spaniel is heden ten dagen geen veel gebruikte jachthond. Alleen in Engeland en de Verenigde Staten is een kleine groep enthousiaste voorjagers die zich inzetten voor het behoud van de specifieke jachteigenschappen van dit ras.

Geschiedenis

In Engeland, waar de Sussex Spaniel van oorsprong vandaan komt, wordt al in de 14e eeuw melding gemaakt van jachthonden die rennend en sterk kwispelend met de staart het veerwild (=vliegend wild) opstootten uit de dekking. Uit deze groep jachthonden ontstonden later drie groepen spaniels: de "setting" spaniels, de "springing" spaniels en de "cocking" spaniels, waarvan elke groep voor een specifieke vorm van jacht werd gebruikt.

Rond 1800 werd er in Engeland voor het eerst gesproken over de Cocking Spaniels, omdat dit de ideale honden waren voor de jacht op de woodcock (houtsnip). In de county Sussex bestond echter de behoefte aan een ras welke in staat was om naast het uitwerken van dichte bebossing ook te kunnen werken op de zware kleigrond. Daaraan is zijn naam ook daaraan ontleend.

Oorsprong

De Sussex Spaniel is van oorsprong gefokt met als doel de jacht. Pas later is het show element erbij gekomen. Alle Sussex spaniels zijn Dual-purpose. Er is geen verschil tussen de jacht – en de showlijn, wat bij de meeste andere spanielrassen, zoals bijvoorbeeld de Engelse Cocker en de Engelse Springer spaniel, wel het geval is. Het is dan ook niet vreemd dat de Sussex spaniel de ene dag in het veld aan het werk is geweest en de volgende dag zijn opwachting maakt in de showring.
De Sussex bouw, zijn tamelijk korte zware benen, brede borst en hoofd maken hem uitermate geschikt om dicht kreupelhout zorgvuldig uit te werken. Daarbij gebruiken ze duidelijk de massa van hun lichaam om zich door de dichte dekking heen te drukken. De Sussex spaniel is geen snelle maar een zeer grondige jager. Als de Sussex het wild gevonden heeft geven zij luid. (blaffen) De Sussex is het enige ras welke luid mag geven tijdens het jagen.
De snelheid van jagen is een eigenschap van jachthonden die de laatste decennia voor jagers steeds belangrijker is geworden. In veel biotopen is de wildstand van bijvoorbeeld konijn en fazant afgenomen. Door stedelijke bebouwing komen biotopen steeds meer onder druk staan en ook de intensivering van de landbouw heeft tot verschraling geleid. Een snelle hond zal een terrein in korte tijd doeltreffend kunnen uitwerken en het aanwezige wild presenteren. Spanielrassen zoals de Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel worden daarom vandaag de dag vooral om hun snelheid en passie gewaardeerd, terwijl de Sussex Spaniel steeds verder in vergetelheid is geraakt.

Luid geven

Specifieke eigenschap van de Sussex spaniel is het luid geven tijdens het jagen. Dat wil zeggen dat zij op een specifieke manier blaffend jagen op het moment dat een warme plek gevonden is. Bij andere spanielrassen wordt dit als een fout gezien en leidt dit tot uitsluiting bij onder meer veldwedstrijden. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit luid geven uiterst functioneel is. Gewoonlijk is het luid geven kort van duur en slechts dan wanneer wild in de directe omgeving is. Je weet dat binnen enkele tellen wild zal afspringen.

Niet snel, maar wel grondig

De Sussex Spaniel mag dan geen snelle jager zijn, grondig is wel het motto. Menig konijn wordt nog uit de dichte bebossing, struikgewas gestoten die door een Engelse Springer Spaniel of Engelse Cocker Spaniel al uitgewerkt zijn. Heb je een Sussex Spaniel met grote passie voor de jacht dan heb je daar een fijne werker aan die niet snel uit de hand zal lopen. Zij is in staat om onafgebroken de gehele dag de dekking uit te werken en het wild binnen schotsafstand aan te bieden.

Boeken voor meer informatie over de Sussex Spaniel

Orton, Edward J. - A History of the Sussex Spaniel, West Willoughby, 1987
Grayson, Peggy - The Sussex Spaniel, Woodbridge, 1989

Spaniel Unie Nederland

De jachtcommissies van de Nederlandse Spaniel Club, de Engelse en de Welsh Springer Spaniel Club organiseren in een samenwerkingsverband met de naam Spaniel Unie Nederland (SUN) jaarlijks in het voorjaar een jachtinstructiedag, in de zomermaanden jachttraining voor spaniels, in september twee certificaatdagen en van november tot eind januari een aantal Jeugd-, CACT- (nationale) en CACIT- (internationale) Kampioenschapsveldwedstrijden, (zie jaarkalender).
Daarnaast kan men aan diverse Workingtests mee doen.
www.jachtcommissiesun.nl

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon: 0186 69 29 74.