Hoe gaat dat?

U hebt een Engelse Cocker of Sussex spaniel en uiteraard vindt u het de mooiste spaniel die er is. Misschien wilt u wel een keer naar een tentoonstelling met hem/haar, maar hoe pakt u dat aan? Het is wel raadzaam om eerst eens een tentoonstelling te bezoeken zonder hond, dan kunt u het showgebeuren rustig bekijken, eventueel advies vragen zodat u een idee hebt hoe het er aan toe gaat. Als u dan enthousiast geworden bent en besluit om ook eens mee te doen moet u allereerst natuurlijk zorgen dat uw hond weet hoe zich te gedragen in de showring. U kunt dit bereiken door met de hond naar ringtraining gaan er is vast wel een kynologenvereniging bij u in de buurt waar deze cursus wordt gegeven. Daar leert u samen met uw hond goed voorbereid te zijn op wat komen gaat. Zorg, dat u een showlijntje heeft aangeschaft. Dit kunt u kopen bij onze clubwinkel, in de dierenspeciaalzaak of een tentoonstelling. Verder is het van groot belang dat uw hond er tip top uitziet, zowel de conditie als de vachtverzorging.

Voor vachtverzorging gaat u naar een trimster/trimmer, die gespecialiseerd is in het trimmen van een Engelse Cocker of Sussex spaniel. Uw fokker zal u de adressen kunnen geven en in het Spanielnieuws en op de website van de Nederlandse Spaniel Club zijn de adressen ook te vinden. Vervolgens kunt u uw hond inschrijven voor de tentoonstelling. Het makkelijkste is natuurlijk te beginnen op onze Kampioenschapsclubmatch, meestal gehouden in augustus. Maar u kunt natuurlijk ook beginnen op een tentoonstelling of clubmatch bij u in de buurt. Alle tentoonstellingen door het jaar heen worden vermeld op: www.raadvanbeheer.nl Daar kunt u doorklikken naar de tentoonstelling gevende vereniging/club en meestal kunt u on-line inschrijven. Houdt de stamboom van de hond gereed, zodat u alle gegevens bij de hand hebt bij het invullen. Hier moet u onder andere invullen: het ras, naam van de hond, stamboomnummer, reu of teef, geboortedatum, de ouders, de fokker, in welke klas er ingeschreven wordt; 6-9 maanden de puppyklas, 9-18 maanden de jeugdklas, 15-24 maanden de jonge hondenklas en vanaf 24 maanden de openklas.
Vervolgens maakt u bijtijds een afspraak met de trimster/trimmer, vlak voor dat u naar de tentoonstelling gaat. Misschien moet uw hond vlak voor de grote dag nog een keer in bad, let dan op dat u tijdens het droogföhnen dit doet met de haarrichting mee, zodat de vacht mooi glad aanligt.
                  
Wat neemt u allemaal mee: uw inschrijfbevestiging, hondenpaspoort, showlijntje, een beloning voor uw hond, een drinkbakje en een flesje met water, een kussen of vetbedje waar de hond op kan liggen, borstel en kam, poepzakjes en eventueel een bench. Een goed humeur, want denk eraan dat uw hond uw stemming feilloos aanvoelt, voor uzelf een broodje en versnapering. Dan op tijd vertrekken, de keuringen beginnen meestal om 10.00 uur, maar de zaal is als regel open vanaf 8.00. Zorg dat de hond goed is uit geweest. Zoek een plekje uit bij de ring, daar kunt u uw lieveling vast wat laten wennen en even borstelen. In de ring levert u bij het secretariaat uw inschrijfkaart in zodat men weet dat uw hond aanwezig is.

Vervolgens let u op wanneer uw hond aan de beurt is om gekeurd te worden in de ingeschreven klasse. Zoals u geleerd heeft op de ringtraining, gaat u op volgorde van nummer staan en zet u hond in stand. De ringmeester is de baas in de ring en die kan u ook aanwijzingen geven. De keurmeester loopt langs de honden voor een eerste indruk en zal iedereen eerst 2 maal rond laten lopen. Dan wordt er individueel gekeurd, de Cocker wordt op tafel gekeurd en de Sussex gewoon op de grond. De keurmeester betast de hond, vraagt u met de hond te lopen, meestal in een driehoek en recht op en neer zodat het gangwerk goed kan worden beken. U zet uw hond weer in stand neer voor de keurmeester die vervolgens een rapport maakt. Hierna sluit u achteraan bij de andere honden in de ring en wacht tot alle honden gekeurd zijn. Blijf uw hond steeds netjes presenteren de keurmeester kijkt echt wel regelmatig rond. Als alle honden zijn gekeurd zet u uw hond weer keurig in stand. De keurmeester bekijkt dan nog een keer alle honden en vervolgens komt de ringmeester u vertellen welke kwalificatie uw hond heeft.

Deze kunnen bestaan uit: M= matig, G= goed, ZG= zeer goed en U= uitmuntend. Een hond kan alleen kampioen worden met de kwalificatie uitmuntend.
Dan volgen de plaatsingen, 1 tot en met 4. Zit uw hond daar niet bij, dan heeft u in ieder geval heel goed uw best gedaan en weer een ervaring rijker geworden! Is uw hond 1e van uw klasse geworden dan moet u buiten de ring wachten tot alle klassen zijn gekeurd om terug te komen voor het kampioenschap voor beste reu of teef.
Wordt uw hond beste reu of teef dan krijgt hij/zij het CAC ofwel het kampioenschap. 4 van deze titels zijn nodig om Definitief Nederlands Kampioen te worden.
De tweede beste krijgt het res. CAC ofwel het reservekampioenschap, 4 reserve titels tellen weer als 1 hele CAC.

Als de beste reu of teef al kampioen is dat schuift deze titel automatisch door naar de reservekampioen, die krijgt dan dus het CAC. Van de beste reu en beste teef wordt uiteindelijk de Beste van het Ras gekozen. Dat betekent dat deze gekozen hond later op de dag de erering in moet om het ras te vertegenwoordigen in de rasgroep, de spaniels vallen onder rasgroep 8.

De winnaar van deze groep heeft dan de eer om op het eind van de dag tijdens de eindkeuring mee te dingen voor "Best in Show". Maar u begrijpt dat is maar voor heel weinig honden is weggelegd. 

We hopen u door dit verhaal warm te hebben gemaakt om een keertje mee te doen aan een tentoonstelling. Leg de lat niet al te hoog, maak het gezellig, er zijn altijd een hoop winkeltjes aanwezig, voor ieder wat wils en houdt de moed er in voor de volgende keer!
Veel succes!