Nederlandse Spaniel Club

Nederlandse Spaniel Club

Agenda

September 2014
Z M D W D V Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Foto's

Eerstkomende activiteiten

wo sept 17 @19:30 -
Fokkersoverleg
zo okt 05 @13:30 -
Wandeling Regio Zuid West
Ogen, oren en lipplooien

Ogen, oren en lipplooien

De ogen

Als u de ogen schoon wilt maken indien dit nodig is, is het aan te bevelen dit met een fysiologische zoutoplossing te doen, verkrijgbaar bij de drogist voor een paar euro. Dit is gegarandeerd oogvriendelijk en is handig verpakt in 20 kleine gedoseerde plastic flacons van 5ml met een klein tuutje, zodat u het handig kunt doseren. Gebruik bij voorkeur geen wattenpads maar steriele gaasjes of tissue, om geen vezeltjes achter te laten. 
Het tanden wisselen van de pup 
In de periode dat de pup wisselt, dit begint zo ongeveer rond de 16e week, kan het gebeuren dat uw pup last heeft van tranende oogjes, of de oogleden enigszins laat hangen. Dit verschijnsel doet zich regelmatig voor en hier hoeft u zich niet ongerust over te maken, want het doorkomen van vooral de kiezen is een pijnlijke gebeurtenis. Wat dan ook weer voorbij gaat zo rond de 8ste maand. Zalven heeft in dit geval geen zin want de oorzaak zit namelijk in de kaken en niet in de oogjes. U kunt de pijn wat verzachten door een nat washandje of flosstouw in de vriezer te doen en dit te geven, wel natuurlijk eerst even in een plastic zakje doen. Als met 6 maanden de hoektanden van het puppygebit er nog instaan, deze laten verwijderen bij de dierenarts.

De oren

De oren van de cocker hoeven geen probleem te zijn of te worden. Daarom adviseren wij u alleen indien nodig de oorschelp met een baby oliedoekje schoon te maken, te koop bij de drogist. Controleer ze regelmatig, elke hond produceert oorsmeer, de een wat meer dan de ander maar als de oren niet stinken (ruiken mag) laat deze dan met rust. Bij wat schilferige oorschelpen kunt u deze met wat babyolie inwrijven. Oorcleaner alleen gebruiken als dit echt noodzakelijk is en de dierenarts u dit adviseert. Zijn de oren van nature schoon, ga dan niet onwillekeurig met een oorcleaner aan de gang maar beperk het nogmaals alleen tot het reinigen van de oorschelp met het baby oliedoekje. Indien er wel een sterk ruikende overvloedige donkere of waterige afscheiding uit de gehoorgang komt, dan zou dit wel een oormijt "kunnen" zijn, of wanneer uw cocker regelmatig met de kop schudt en zich aan de oren krabt en daarbij piept, ga dan naar uw dierenarts en laat u daar verder adviseren. Houdt de haren kort bij de gehoorgang.

Lipplooi-eczeem

Lipplooi eczeem wordt vaak herkent door een zeer sterke penetrante geur en uw hond wrijft of schuurt zich vaak met de bek over de grond of banken. Dit kunt u preventief behandelen om erger te voorkomen op de volgende manier. De haren van de mondplooien redelijk kort maken en de plooi met Betadine jodium een aantal dagen regelmatig te druppelen. Vouw hierbij de gehele plooi goed open en druppel een paar druppeltjes in de openliggende plooi. Het liefst druppelen en/of zalven voor de nacht, dan kan het goed intrekken tijdens de rustperiode. Hierna is het aan te bevelen de plooi vet houden met bijv. vaseline zalf. 
Een andere tip, hang naast de drinkbak van uw cocker een doekje en probeer er een gewoonte van te maken om na het drinken (indien u het ziet/hoort) de bek af te drogen. Mocht dit echter niet helpen en heeft uw cocker regelmatig terugkerende ernstige last en pijn, dan zou de dierenarts een lipcorrectie kunnen overwegen, waardoor het in de meeste gevallen voor altijd verholpen is.