Nederlandse Spaniel Club

Nederlandse Spaniel Club

Agenda

September 2014
Z M D W D V Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Foto's

Eerstkomende activiteiten

zo okt 05 @13:30 -
Wandeling Regio Zuid West
zo okt 19 @10:00 - 16:00
Trimworkshop
Loopsheid

Loopsheid, voorhuid, anaalklieren

Teefjes

De eerste keer dat een teefje loops wordt kan zeer verschillend zijn. Het ene teefje is dat met 9 maanden en het andere teefje pas met 18 maanden. Bij de eerste loopsheid kan een teefje misschien wat meer vloeien. Het bloedverlies is in de eerste week donker van kleur, daarna wordt de kleur helderder. Een soort waterig roze. Ook zal de vulva opzwellen dit kan al een aantal dagen voor de eerste loopsheid-dag. De vruchtbare periode van een teefje ligt tussen de 9e en 17e dag. Houdt haar goed aan de lijn, u zult ook merken dat zij de reu die zij de eerste week nog afsnauwde plotseling toch ineens wel erg aantrekkelijk vindt. De loopsheid duurt meestal ongeveer 3 weken. 
Er zijn in de dierenspeciaalzaak als u dat wenst eventueel speciale broekjes te koop, hierin legt u een inlegkruisje. Verder houdt zij zichzelf goed schoon. 9 weken na de loopsheid zou een teefje schijndracht kunnen vertonen. Dit kan zich uiten door het verzamelen van attributen, m.a.w. zij wil een nest vormen. Haar tepeltjes (melkklieren) kunnen gezwollen zijn en ook soms wat bobbelig aanvoelen. Leidt haar op een spontane manier af en voorkom dat zij er psychisch mee bezig is, door haar de verzamel objecten af te nemen. Maak wat vaker een wandeling zodat ze "gezond" moe wordt. Dit kan een paar daagjes duren en gaat vanzelf over. U hoeft hier niet voor naar de dierenarts. Niet alle teefjes vertonen dit gedrag dus let er niet teveel op, hoe normaler "U" daarmee omgaat kan voor het teefje ook belangrijk zijn. 
Bij schijndracht: Matig(schraal)voeren en veel beweging in de buitenlucht en vooral niet over de buik aaien! Bij schijndracht Pulsatilla D 30 gedurende 3 weken 1 maal daags een dosis. Bij volgende loopsheid direct de eerste dag mee beginnen en dan 6 weken 1 maal daags een dosis in een schone bek(half uur voor of na het eten).

Reuen

Veel reuen hebben last van druppelen, dit duidt soms op een kleine voorhuidontsteking. Een geel/groenachtige druppel. Gewoonlijk merken de eigenaren hier niets van, daar de reu zich regelmatig schoonmaakt, of de druppels verdwijnen in uw tapijt. Er bereiken ons goede adviezen dat men dagelijks een extra toevoeging van vitamine C in het voedsel kan doen, 150mg. per dag kan al voldoende zijn. Daar vit.C wateroplosbaar is kan het geen kwaad bij uw hond, want deze plast het teveel aan vit.C weer uit. De voorhuid kunt u eventueel wekelijks met kamillethee preventief spoelen of indien nodig een paar dagen achtereen tot het vermindert. Het spoelen doet u met een spuit (zonder naald) welke u bij de dierenarts kunt verkrijgen, waar u ook eventueel een voorhuidcleaner kunt kopen. Buiten behandelen is aan te bevelen.

Anaalklieren

De hond heeft tussen de in- en uitwendige sluitspier van de anus 2 anaalklieren, die een sterk ruikende vloeistof produceren, het anaalvocht. Gewoonlijk wordt dit vocht tijdens het ontlasten afgescheiden. Het vocht varieert van lichtgeel tot donkerbruin, van waterig tot dik stroperig. Het ledigen van de anaalklieren gebeurd dus voornamelijk buiten en dan ontgaat het de hondeneigenaar. Maar als uw cocker opvallend en regelmatig sleetje rijdt, dus met zijn/haar kontje over de grond schuurt kan het zijn dat de anaalzakjes te vol zitten. Om dit leeg te knijpen gaat u als volgt te werk: neem een paar vellen keukenrol, met de linkerhand houdt u de staart goed omhoog en met de rechterhand waarin u de dubbel gevouwen keukenrol heeft gaat u om de anus, als het goed is voelt u onder uw vingers 1 of 2 kleine balletjes ter grootte van een kleine knikker. Vervolgens maakt u een knijpende beweging van achter dat knikkertje naar buiten toe en de anaalzakjes zullen zich ledigen in de keukenrol, die u goed tegen de anus houdt. Eventueel kunt u een latex handschoen aandoen. Als het klaar is zorg dat u een nat doekje gedrenkt met wat verdunde dettol of shampoo heeft om het haar wat te verfrissen zodat er geen nare luchtjes blijven hangen. Als uw cocker maar af en toe sleetje rijdt en verder geen nare luchtjes verspreidt dan met rust laten, want meestal ledigen zij zichzelf op de natuurlijk manier. U kunt ook de trimster vragen of deze wil controleren of de anaalklieren uitgedrukt moeten worden.