Hermafroditisme

Hermafroditisme (intersexualiteit) is een aandoening waarbij de uitwendige geslachtsorganen na de geboorte niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn. 
Echte hermafrodieten: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke uitwendige én inwendige geslachtsorganen (dit komt zeer zelden voor). 
Pseudo-hermafrodieten: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke uiterlijke geslachtskenmerken, maar de inwendige geslachtsorganen (= gonaden) zijn óf mannelijk (testikels) óf vrouwelijk (eierstokken).

In de volksmond heet het ook wel tweeslachtigheid. Oftewel een reu heeft vrouwelijk kenmerken, of een teef heeft mannelijke kenmerken. Zo kan het voorkomen dat een teefje in haar vulva een heel klein penisbotje heeft, of een reu is monorchide en heeft een baarmoeder. Ook zit bij een hermafrodiete reu soms zijn penis op een verkeerde plek en wijst naar achteren in plaats van naar voren.

Hermafroditisme is erfelijk. Beide ouders moeten drager zijn om het bij hun kinderen tot uiting te laten komen. Dit heet een autosomale recessieve vererving .

Actieve sub-menu

Agenda

Agenda Activiteiten

Agenda Show

Agenda Wandeling

Nesten

Dekreuen

Herplaatst

Kleuren