Nederlandse Spaniel Club

Nederlandse Spaniel Club

Agenda

Oktober 2014
Z M D W D V Z
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Foto's

Eerstkomende activiteiten

zo okt 05 @13:30 -
Wandeling Regio Zuid West
zo okt 19 @10:00 - 16:00
Trimworkshop
De jagende Sussex Spaniel

De jagende Sussex Spaniel

De Sussex Spaniel is heden ten dagen geen veel gebruikte jachthond. Alleen in Engeland en de Verenigde Staten is een kleine groep enthousiaste voorjagers die zich inzetten voor het behoud van de specifieke jachteigenschappen van dit ras.

Oorsprong

De Sussex Spaniel is van oorsprong gefokt met de jacht als doel. Pas later is het show element erbij gekomen. De tamelijk korte zware benen, brede borst en hoofd maken de Sussex Spaniel uitermate geschikt om dicht kreupelhout zorgvuldig uit te werken. Daarbij gebruiken ze duidelijk de massa van hun lichaam om zich door de dichte dekking heen te drukken. Maar tegelijkertijd drukken deze eigenschappen de snelheid. En juist de snelheid van jagen is een eigenschap van jachthonden die de laatste decennia voor jagers steeds belangrijker is geworden. In veel biotopen is de wildstand van bijvoorbeeld konijn en fazant afgenomen. Door stedelijke bebouwing komen biotopen steeds meer onder druk staan en ook de intensivering van de landbouw heeft tot verschraling geleid. Een snelle hond zal een terrein in korte tijd doeltreffend kunnen uitwerken en het aanwezige wild presenteren. Spanielrassen zoals de Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel worden daarom vandaag de dag vooral om hun snelheid en passie gewaardeerd, terwijl de Sussex Spaniel steeds verder in vergetelheid is geraakt.

Luid geven

Specifieke eigenschap van dit ras is de neiging luid te geven tijdens het jagen. Dat wil zeggen dat zij op een specifieke manier blaffend jagen op het moment dat een warme plek gevonden is. Bij andere spanielrassen wordt dit als een fout gezien en leidt dit tot uitsluiting bij ondermeer veldwedstrijden. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit luid geven uiterst functioneel is. Gewoonlijk is het luid geven kort van duur en slechts dan wanneer wild in de directe omgeving is. Je weet dat binnen enkele tellen wild zal afspringen.

Niet snel, maar wel grondig

De Sussex Spaniel mag dan geen snelle jager zijn, grondig is wel het motto. Menig konijn wordt nog uit de dichte bossen pijpestrootje gestoten die door een Engelse Springer Spaniel of Engelse Cocker Spaniel al uitgewerkt zijn. Tref je een Sussex met passie voor jacht, toegegeven daar moet je ook enigszins geluk mee hebben, dan heb je daar een fijne werker aan die niet snel uit de hand zal lopen. Zij is in staat om onafgebroken de gehele dag de dekking uit te werken en het wild binnen schotsafstand aan te bieden. 

Boeken voor meer informatie over de Sussex Spaniel

Orton, Edward J. - A History of the Sussex Spaniel, West Willoughby, 1987 
Grayson, Peggy - The Sussex Spaniel, Woodbridge, 1989

door Harrie Knol

Voor meer informatie over het jagen met de Sussex Spaniel in Nederland: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.